
Zaczęłam grzebać w szafce kuchennej, bo często mam tam zapomniane, rzadko używane produkty i natknęłam się na "masę krówkową". I tak właśnie powstał deser bananowy.
Co prawda, masa krówkowa nie wiele ma wspólnego z bananami, no może tylko to, że jest też bardzo słodka,ale za to, komponuje się z nimi rewelacyjnie.
Oto moja propozycja.
SKŁADNIKI NA MASĘ KRÓWKOWĄ
na 4 - 5 salaterek
- 1 puszka masy krówkowej (mój miał wagę 460 g)
- 100 ml śmietany kremówki
- 2 łyżki wody do rozmieszania żelatyny
- 2 i pół łyżeczki żelatyny w proszku lub 2 i pół listki żelatyny w listkach
POZOSTAŁE SKŁADNIKI
- 200 ml śmietany kremówki
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 -3 banany
- sok z połowy cytryny
- kilka kruchych ciasteczek (u mnie maślane)
- czekolada, owoce lub inne rzeczy do dekoracji
PRZYGOTOWANIE
Ciasteczka (nie koniecznie, ale będą bardziej kruche) wstaw na kilka minut do nagrzanego piekarnika, ja użyłam do tego kombiwaru. Wyciągnij wystudź, pokrusz w rękach i wysyp na dno salaterek.
Jeśli używasz żelatyny w proszku (granulkach), wsyp do kubeczka, zalej zimną wodą i pozostaw 10 minut do napęcznienia. Napęczniałą żelatynę musimy teraz rozpuścić, w tym celu wstaw ją na 10 -15 sekund do mikrofalówki, na najsłabszą moc, jeśli masz taki wybór. Rozpuszcza się już w 50 stopniach. Wyciągnij i mieszaj, aż do czasu całkowitego rozpuszczenia. Uważaj, żeby jej nie zagotować, bo straci właściwości żelujące. Możesz również rozpuszczać ją w kąpieli wodnej. Wystudź.
Jeśli używasz żelatyny w listkach, listki potnij na małe kawałki, wsyp do kubeczka, zalej zimną wodą i pozostaw na 10 minut do napęcznienia. Napęczniałą żelatynę musimy teraz rozpuścić, w tym celu wstaw ją na 10 -15 sekund do mikrofalówki, na najsłabszą moc, jeśli masz taki wybór. Rozpuszcza się już w 50 stopniach. Wyciągnij i mieszaj, aż do czasu całkowitego rozpuszczenia. Uważaj, żeby jej nie zagotować, bo straci właściwości żelujące. Możesz również rozpuszczać ją w kąpieli wodnej. Wystudź.
Masę krówkową przełóż do miski i zmiksuj 1 -2 minuty. Dobrze schłodzoną śmietanę ubić na sztywno. Dodaj do masy krówkowej i wszystko razem zmiksuj. Odłóż około pół szklanki masy do dekoracji, bez żelatyny.
Teraz zajmiemy się dodawaniem żelatyny do naszej masy. Do kubka z zimną i rozpuszczoną żelatyną dodaj łyżkę masy i wymieszaj. Dodaj jeszcze jedną łyżkę masy i wymieszaj. Tak rozprowadzoną żelatynę dodaj do masy krówkowej cały czas miksując, żeby nie zrobiły się grudki.
Masę krówkową nakładaj do salaterek, w których na dole są już pokruszone ciasteczka. I wstaw do lodówki na około pół godziny do stężenia.
W tym czasie obierz banany i pokrój w plasterki. Polej dokładnie sokiem z cytryny, żeby nie sczerniały.
Gdy masa krówkowa jest już na tyle sztywna, że nie powpadają w nią banany, ubijamy bitą śmietanę, dodając do niej 2 łyżki cukru pudru. Śmietanę ubijamy na sztywno, ale uważajcie żeby się nie zważyła.
Na masę krówkową układamy banany, na to bitą śmietanę i na to pozostawiony wcześniej krem z bitą śmietaną. Udekoruj wedle uznania.
Zostaw w lodówce do całkowitego stężenia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz