Zaczęłam grzebać w szafce kuchennej, bo często mam tam zapomniane, rzadko używane produkty i natknęłam się na "masę krówkową". I tak właśnie powstał deser bananowy.
Co prawda, masa krówkowa nie wiele ma wspólnego z bananami, no może tylko to, że jest też bardzo słodka,ale za to, komponuje się z nimi rewelacyjnie.
Deser jest dość słodki, ale nie za słodki. "Zawinęłam" do niego jakieś stare ciasteczka, które od kilku dni leżały na talerzyku i z wytęsknieniem czekały, aż ktoś się na nie skusi. Jak wlewałam masę krówkową, to pomyślałam sobie, że nie potrzebnie dałam ciastka na dół, ale było już za późno. Okazało się jednak, że był to strzał w dziesiątkę, bo podczas jedzenia, miło chrupały. Można przyozdobić go wedle uznania i dodać, jak ktoś lubi, jakiś kwaśniejszy akcent, np. mus z malin, ale ja miałam ochotę na delikatne, słodkie smaki, przełamane tylko galaretką.
Oto moja propozycja.
SKŁADNIKI NA MASĘ KRÓWKOWĄ
na 4 - 5 salaterek
- 1 puszka masy krówkowej (mój miał wagę 460 g)
- 100 ml śmietany kremówki
- 2 łyżki wody do rozmieszania żelatyny
- 2 i pół łyżeczki żelatyny w proszku lub 2 i pół listki żelatyny w listkach
POZOSTAŁE SKŁADNIKI
- 200 ml śmietany kremówki
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 -3 banany
- sok z połowy cytryny
- kilka kruchych ciasteczek (u mnie maślane)
- czekolada, owoce lub inne rzeczy do dekoracji
PRZYGOTOWANIE
Ciasteczka (nie koniecznie, ale będą bardziej kruche) wstaw na kilka minut do nagrzanego piekarnika, ja użyłam do tego kombiwaru. Wyciągnij wystudź, pokrusz w rękach i wysyp na dno salaterek.
Jeśli używasz żelatyny w proszku (granulkach), wsyp do kubeczka, zalej zimną wodą i pozostaw 10 minut do napęcznienia. Napęczniałą żelatynę musimy teraz rozpuścić, w tym celu wstaw ją na 10 -15 sekund do mikrofalówki, na najsłabszą moc, jeśli masz taki wybór. Rozpuszcza się już w 50 stopniach. Wyciągnij i mieszaj, aż do czasu całkowitego rozpuszczenia. Uważaj, żeby jej nie zagotować, bo straci właściwości żelujące. Możesz również rozpuszczać ją w kąpieli wodnej. Wystudź.
Jeśli używasz żelatyny w listkach, listki potnij na małe kawałki, wsyp do kubeczka, zalej zimną wodą i pozostaw na 10 minut do napęcznienia. Napęczniałą żelatynę musimy teraz rozpuścić, w tym celu wstaw ją na 10 -15 sekund do mikrofalówki, na najsłabszą moc, jeśli masz taki wybór. Rozpuszcza się już w 50 stopniach. Wyciągnij i mieszaj, aż do czasu całkowitego rozpuszczenia. Uważaj, żeby jej nie zagotować, bo straci właściwości żelujące. Możesz również rozpuszczać ją w kąpieli wodnej. Wystudź.
Masę krówkową przełóż do miski i zmiksuj 1 -2 minuty. Dobrze schłodzoną śmietanę ubić na sztywno. Dodaj do masy krówkowej i wszystko razem zmiksuj. Odłóż około pół szklanki masy do dekoracji, bez żelatyny.
Teraz zajmiemy się dodawaniem żelatyny do naszej masy. Do kubka z zimną i rozpuszczoną żelatyną dodaj łyżkę masy i wymieszaj. Dodaj jeszcze jedną łyżkę masy i wymieszaj. Tak rozprowadzoną żelatynę dodaj do masy krówkowej cały czas miksując, żeby nie zrobiły się grudki.
Masę krówkową nakładaj do salaterek, w których na dole są już pokruszone ciasteczka. I wstaw do lodówki na około pół godziny do stężenia.
W tym czasie obierz banany i pokrój w plasterki. Polej dokładnie sokiem z cytryny, żeby nie sczerniały.
Gdy masa krówkowa jest już na tyle sztywna, że nie powpadają w nią banany, ubijamy bitą śmietanę, dodając do niej 2 łyżki cukru pudru. Śmietanę ubijamy na sztywno, ale uważajcie żeby się nie zważyła.
Na masę krówkową układamy banany, na to bitą śmietanę i na to pozostawiony wcześniej krem z bitą śmietaną. Udekoruj wedle uznania.
Zostaw w lodówce do całkowitego stężenia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz