czwartek, 30 kwietnia 2015

Ciasto ptasie mleczko z owocami

    Tak naprawdę to nie wiem, jak nazywa się to ciasto. Moja mama mówi na nie "torcik na zimno", ponieważ zawsze robi je w tortownicy. U nas po prostu się mówi, ciasto z mleka skondensowanego, ale chyba "ptasie mleczko" pasuje w sam raz.
    Robię to ciasto, już od ładnych paru lat. Jest pyszny i owocowe, a przede wszystkim ekspresowe w wykonaniu, no i bardzo proste. Idealne na upały, ale w zimniejsze dni równie szybko znika. 
    Delikatne, orzeźwiające, nie za słodkie i uwierzcie, że dzieci je uwielbiają. Spróbujcie a na pewno się nie rozczarujecie.

SKŁADNIKI
  • paczka ciasteczek biszkoptowych albo biszkoptów (około 20 sztuk)
  • 3 opakowania galaretek, różnego koloru
  • puszka mleka skondensowanego niesłodzonego
  • ulubione owoce (dużo)
  • trochę zwykłego mleka do moczenia biszkoptów
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

    Na dużej brytfance poukładaj biszkopty zamoczone w mleku. 
    Schłodzone mleko skondensowane podziel na pół. 
    Pierwszą galaretkę rozmieszaj w 170 ml gorącej wody, do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Wystudź.
    Połowę mleka skondensowanego ubij mikserem na sztywno lub prawie na sztywno. Dodaj zimną galaretkę i dokładnie wymieszaj łyżką lub szpachelką (nie mikserem). Gotową masę przełóż od razu na brytfankę z biszkoptami, bo bardzo szybko tężeje. Wyrównaj. Włóż do lodówki.
Tak samo zrób z drugą połową mleka, używając do tego drugiej galaretki. Wyłóż na pierwszą warstwę i wyrównaj.
    Na górze poukładaj ciasno, owoce zalej zimną galaretką (rozmieszaną w normalnych proporcjach) i wstaw do lodówki do stężenia. Ekspresowe.

    

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz