Robię to ciasto, już od ładnych paru lat. Jest pyszny i owocowe, a przede wszystkim ekspresowe w wykonaniu, no i bardzo proste. Idealne na upały, ale w zimniejsze dni równie szybko znika.
Delikatne, orzeźwiające, nie za słodkie i uwierzcie, że dzieci je uwielbiają. Spróbujcie a na pewno się nie rozczarujecie.
SKŁADNIKI
- paczka ciasteczek biszkoptowych albo biszkoptów (około 20 sztuk)
- 3 opakowania galaretek, różnego koloru
- puszka mleka skondensowanego niesłodzonego
- ulubione owoce (dużo)
- trochę zwykłego mleka do moczenia biszkoptów
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Na dużej brytfance poukładaj biszkopty zamoczone w mleku.
Na dużej brytfance poukładaj biszkopty zamoczone w mleku.
Schłodzone mleko skondensowane podziel na pół.
Pierwszą galaretkę rozmieszaj w 170 ml gorącej wody, do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Wystudź.
Połowę mleka skondensowanego ubij mikserem na sztywno lub prawie na sztywno. Dodaj zimną galaretkę i dokładnie wymieszaj łyżką lub szpachelką (nie mikserem). Gotową masę przełóż od razu na brytfankę z biszkoptami, bo bardzo szybko tężeje. Wyrównaj. Włóż do lodówki.
Tak samo zrób z drugą połową mleka, używając do tego drugiej galaretki. Wyłóż na pierwszą warstwę i wyrównaj.
Na górze poukładaj ciasno, owoce zalej zimną galaretką (rozmieszaną w normalnych proporcjach) i wstaw do lodówki do stężenia. Ekspresowe.
Na górze poukładaj ciasno, owoce zalej zimną galaretką (rozmieszaną w normalnych proporcjach) i wstaw do lodówki do stężenia. Ekspresowe.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz