W smaku różnią się oczywiście od pierogów, no bo przecież to ciasto naleśnikowe ale ogólnie są całkiem smaczne i nie tak pracochłonne jak klasyczne ruskie pierogi.
SKŁADNIKI NA CIASTO:
wychodzi około 18
naleśników średniej wielkości
- 3 szklanki mąki pszennej
- 3 szklanki mleka
- 3 jajka
- pół łyżeczki soli
- 6 łyżeczek cukru (można mniej)
- olej lub smalec do smażenia i masło
SKŁADNIKI NA FARSZ:
- około 1 kg ziemniaków (może być trochę więcej)
- kostka sera białego
- duża cebula
- sól, pieprz do smaku
- 3-4 jajka i bułka tarta do panierowania
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Obierz ziemniaki i ugotuj w osolonej wodzie. Podczas gotowania ziemniaków zajmij się smażeniem naleśników. Wszystkie składniki na naleśniki dokładnie zmiksuj, żeby pozbyć się grudek. Smaż na rozgrzanej patelni lekko natłuszczonej olejem lub smalcem.
Jak ziemniaki są już ugotowane, odcedź i ubij dokładnie ubijaczką do ziemniaków lub przepuść przez praskę. Podsmaż na oleju cebulkę pokrojoną w kostkę, do zbrązowienia. Dodaj do przestudzonych ziemniaków. Dodaj również biały ser i jeszcze raz wszystko ubij. Dopraw solą i pieprzem.
Na środek naleśnika nakładaj czubatą łyżkę farszu, uformuj w prostokąt i zawijaj jak krokiety.
Panieruj w jajku i bułce tartej i smaż na oleju dodając łyżkę masła. ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz