Pyszny i naprawdę prosty sos z kawałkami schabu. Jak robię go na obiad, pachnie w całym domu.
Moja mama zawsze robiła takie sosy ale nigdy nie wiedziałam jak i nie wiem czemu nie zapytałam.
Teraz ona jak jest u nas, zajada się nim i zawsze pyta jak go robię. ;)
Szczerze mówiąc, to nie wiem jak wpadłam na pomysł robienia tego sosu, ale robię go już od lat.
Wiem, że nie wszyscy lubią sosy śmietanowo-mączne, ale co tam, zwolennicy też się pewnie znajdą.
Spróbujcie koniecznie.
SKŁADNIKI
- kilogram schabu (może być mniej)
- 2 cebule
- marchewka
- 3 liście laurowe
- kilka ziaren ziele angielskie
- 3/4 szklanki kwaśnej śmietany
- 2 czubate łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka vegety (można więcej, ale wtedy
- nie dodawaj już soli)
- sól, pieprz do smaku
- olej
PRZYGOTOWANIE
Schab pokroić w plastry 1,5 - 2 cm grubości. Ja akurat kupuję schab w plastrach. Odciąć tłustości jeśli są, lub zostaw jeśli lubicie, ale u mnie by to nie przeszło, moim potworom rośnie w gardle. Rozbić delikatnie tłuczkiem.
Rozgrzać patelnie z niewielką ilością oleju lub oliwy i obsmażyć każdy plaster na dość dużym ogniu, żeby się nie dusiły tylko smażyły. Usmażyć tak, żeby były lekko przybrązowione.
Przełożyć do naczynia żaroodpornego, dodać cebulkę pokrojoną w cieniutkie piórka, marchewkę pokrojoną w kostkę, liście laurowe, ziele angielskie i vegetę.
Na patelnię, na której smażyliśmy schab wlewamy około szklankę wody i dalej gotujemy, aż brązowy osad z patelni rozpuści się w wodzie. Przelać do naszego mięska. Dopełnić wodą tak żeby mięso było przykryte.
Gotować pod przykryciem do czasu, aż cebulka będzie mięciutka. Mięso również już powinno być ok, ale sprawdź. Dopraw solą i pieprzem.
W dużym kubku albo misce rozmieszaj śmietanę z mąką i wodą (tak około pół szklanki wody) żeby nie bylo grudek, ja robię to za pomocy miksera rózgi albo miksera z jednym widełkiem.
Do rozmieszanej śmietany z mąką dodaj 5-6 łyżek sosu, żeby śmietana się "zahartowała" i nie zważyła, rozmieszaj. Powtórz czynność. wlej do sosu, dokładnie wymieszaj i zagotuj, co jakiś czas mieszając.
Podawaj z ulubioną surówką. U mnie była akurat surówka z kapusty kiszonej, ale pysznie smakuje z ćwikłą lub buraczkami zasmażanymi.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz