sobota, 21 marca 2015

Maślane rogaliki

   Dzisiaj obudził nas cudowny, słoneczny poranek. No w końcu, to pierwszy dzień wiosny. Najwyższa pora pożegnać już zimne, mgliste dni i witać dzień z pięknym słońcem za oknem.
   Już wczoraj wiedziałam, że na śniadanie muszę coś upiec, bo od kiedy zaczęłam piec chleby na zakwasie, nikt nie chce ruszyć tych ze sklepu. W chlebniku leży jeszcze kawałek starego chleba ze sklepu (o dziwo jeszcze nie zapleśniał), który starałam się upychać w jakieś grzanki, tosty i tym podobne wynalazki. Wczoraj piekłam chleb, ale połowę dałam mojej córuni, a drugą połowę, zjedliśmy jeszcze na ciepło, niestety. Więc chcąc nie chcąc, byłam zmuszona (tak naprawdę to nie trzeba mnie zmuszać do pieczenia) do upieczenia, dla moich głodomorów, czegoś na śniadanie. I takim właśnie sposobem powstały te małe cudeńka. Przepis znalazłam na tym cudownym blogu tu.
   Polecam gorąco, są proste do zrobienia i bardzo neutralne w smaku, doskonale smakują z dżemem jak również z serem żółtym i szynką.
    

SKŁADNIKI
na około 10 - 12 rogalików dość dużych
  • 580 g mąki pszennej (ja użyłam chlebowej)
  • 1 szklanka letniego mleka (250 ml)
  • 60 g roztopionego masła
  • 2 małe jajka
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka oleju słonecznikowego
  • 1,5 łyżki cukru
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 20 g świeżych drożdży lub 10 g suchych
DODATKOWO
  • 30 g roztopionego masła
  • roztrzepane jajko do posmarowania
  • mak do posypania (niekoniecznie)
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

    Świeże drożdże rozetrzyj w pół szklanki ciepłego mleka, z cukrem i łyżką mąki. Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (na kilka minut). 
    W misce roztrzep jajka i dodaj resztę składników. Wymieszaj mikserem, jeśli macie dobry, mocny mikser lub ręcznie na blacie, tak długo, aż ciasto zacznie odchodzić od rąk. Ja wyrabiałam w maszynie do pieczenia chleba, na programie do wyrabiania makaronu "pasta" przez kilka minut, ponieważ mój mikser nie dawał rady.
    Z wyrobionego ciasta uformuj kulę, włóż do miski, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około godziny).
   
Gdy ciasto już nam ładnie wyrośnie, wyrzuć na blat, lekko podsypany mąką i rozwałkuj na około 1,5 - 2 cm okrągły placek. Potnij go jak tort, lub pizze na 10 -12 równych trójkątów. Posmaruj każdy roztopionym masłem i zwijaj zaczynając od szerszego brzegu. Końcówka musi być na dole bo się nam zacznie rozklejać podczas pieczenia. Powstaną rogaliki. Zaokrąglij je i sklej rogi ze sobą. 
    Układaj na blaszce do pieczenia, zostawiając odstępy, bo urosną. Zostaw chwilę przykryte ściereczką do napuszenia. Posmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp makiem.
    Wstaw do nagrzanego do 200 stopni C piekarnika i piecz około 20 - 25 minut. Wystudź na kratce. U mnie nie zdążyły nawet wystygnąć, bo już ich nie było ;)
    
     

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz