czwartek, 19 marca 2015

Kruche tarteletki z kremem i owocami

    Pomysł na szybki deser. Jak już wiedziałam, co chcę zrobić na deser, okazało się, o zgrozo, że nie mam mąki. Jak to możliwe, nie wiem, w końcu przeróżnych mąk do wypieku chleba z dziesięć, a zwykłej, najzwyklejszej mąki pszennej ani grama. Nie chciało mi się gonić do sklepu, bo właśnie wróciłam z zakupów więc w nerwowym poszukiwaniu chociaż resztek, trafiłam na ... resztki mąki krupczatki. Całkowicie o niej zapomniałam, bo pojawiła się w domu zupełnie nieoczekiwanie, bez potrzeby, a mianowicie; bardzo dawno temu, przed jakimiś tam, już dawno zapomnianymi świętami wysłałam Pana M (męża) do polskiego sklepu po mąkę pszenną tortową. Oczywiście przyniósł mi krupczatkę i upierał się zawzięcie, że to przecież mąka pszenna. Tak to wysłać faceta na zakupy. Nie wspomnę już o tym, że kilka lat temu moja królewna (najstarsza córunia) poprosiła go (tatę) żeby pojechał do sklepu i kupił jej podpaski, pewnie już domyślacie się co się stało, kupił tampony i jeszcze się upierał, że to podpaski, a jak otworzyłyśmy pudełko, żeby mu pokazać, że się myli, to odpowiedział: nie wiem jak to się stało, pewnie leżały obok i wziąłem złe pudełko ;).
   A wracając do deseru, jest super waniliowy, kremowy i nie za słodki. Znika natychmiastowo. To chyba najlepsza reklama.



SKŁADNIKI NA CIASTO
na 6 tartaletek o średnicy lub więcej mniejszych, można również zrobić w zwykłej formie do tarty i kroić jak tort w trójkąty

  • 200 g mąki pszennej (może być krupczatka)
  • 100 g zimnego masła
  • 2 opakowania cukru waniliowego
  • 1 żółtko
  • szczypta soli
  • 2 łyżki zimnej wody
SKŁADNIKI NA KREM CZEKOLADOWY
  • 125 g (około) serka mascarpone (pół opakowania moje miało 250 g)
  • kopiata łyżka nutelli
SKŁADNIKI NA KREM KAWOWY
  • 375 g (około) serka mascarpone (półtorej opakowania)
  • 2 czubate łyżeczki cukru pudru
  • 100 ml likieru kawowego lub 50 ml esencji kawy rozpuszczalnej (łyżeczkę kawy zalej 50 ml gorącej wody i przestudź)
DODATKOWO
ulubione owoce
  • trochę tężejącej galaretki (niekoniecznie)
  • trochę roztopionego masła do wysmarowania foremek
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Wszystkie składniki na ciasto szybko zagnieć i zawinięte w folię wstaw do lodówki na godzinkę.
W tym czasie przygotuj kremy.
Krem czekoladowy - serek mascarpone zmiksuj z nutellą na jednolitą, puszystą masę.
Krem kawowy - zmiksuj serek mascarpone żeby się troszkę napuszył i dodaj do tego resztę składników, zmiksuj wszystko razem.
Wysmaruj foremki roztopionym masłem.
Po godzinie w lodówce, wyjmij ciasto, podziel na tyle kawałków ile masz foremek, rozwałkuj każdy po kolei i wyklej w środku foremek. Wysyp kulki kamienne obciążające, albo groch żeby nie urosły w środku. Ja musiałam po 15 minutach pozbyć się obciążenia i dopiec kilka minut bez, ponieważ nie chciały mi się zarumienić na dole. No cóż, taki piekarnik. Piecz w temperaturze 180 - 190 stopni C przez około 15 - 20 minut do lekkiego zbrązowienia. Studź bez foremek na kratce.
Na zimne mini tarty połóż po trochu masy czekoladowej, rozsmaruj po całej powierzchni i na to połóż równo podzieloną masę kawową. Na koniec owoce i galaretka. Smacznego.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz