Mniam, zawsze jak się smaży wątróbkę, aż ślinka cieknie, takie zapachy.
Jeśli znudziła wam się klasyczna wątróbka z cebulką, to może skusicie się na taką z jabłkiem.
Przepis jest całkowicie mojego autorstwa. Smak smażonej wątróbki i cebulki, przełamany słodkim, karmelizowanym jabłkiem. Niebo w gębie. Polecam.
SKŁADNIKI
na 4 - 5 porcji
- 500 - 600 g wątróbki wieprzowej
- 2 -3 jabłka
- 2 cebule
- 2 łyżeczki cukru
- sok z połowy cytryny
- 2 łyżki masła
- olej do smażenia
- troszkę vegety
- mąka pszenna do oprószenia wątróbki (tak około 0,5 - 1 szklanki)
- 1 szklanka mleka do moczenia wątróbki
- sól, pieprz, majeranek suszony
Wątróbkę pokrój w plastry, wytnij wszystkie "żujące rzeczy", wrzuć do miski i zalej mlekiem. Zostaw na czas przygotowywania reszty obiadu.
Obierz i pokrój cebule w półkrążki i wrzuć na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju. Usmaż do miękkości. Pod koniec smażenia dopraw delikatnie vegetą. Usmażoną cebulkę przełóż na talerzyk. Patelnię zostaw "brudną" przyda nam się potem do jabłek.
Jabłka dokładnie umyj i pokrój w ósemki, nie obierając skórki, nasmaruj dokładnie sokiem z cytryny. Zostaw na parę minut (możesz w tym czasie obrać ziemniaki ;)).
Wątróbkę wyciągnij z mleka i przełóż po kolei na talerz z mąką. Obtocz dokładnie każdy kawałek.
Rozgrzej olej na czystej patelni i smaż obtoczoną w mące wątróbkę, żeby tylko skórka trochę się przyrumieniła. Obsmaż z dwóch stron. Zdejmij na talerz.
W między czasie, na patelni po smażeniu cebulki, roztop 2 łyżki masła dodając 2 czubate łyżeczki cukru. Podsmaż chwilę i ułóż jabłka, kładąc je na boku. Po kilku minutach przekręć jabłka na drugą stronę i posyp majerankiem. Pamiętaj, że jabłka mają zmięknąć ale nie za bardzo, mają być półkruche, a nie rozciapane.
Na czystą patelnię, albo na tamtą po smażeniu wątróbki, przełóż obsmażoną wątróbkę, posyp solą, pieprzem i majerankiem. Na to połóż usmażoną cebulkę a na koniec jabłka razem z powstałym karmelem.
Przykryj wszystko pokrywką i kilka minut podgrzewaj, na małym ogniu, smaki nam ładnie się przegryzą i pomieszają a wątróbka dojdzie.
U nas zawsze z ziemniakami, możesz zrobić surówkę ale jabłka spokojnie wystarczą. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz