czwartek, 26 marca 2015

Barszcz ukraiński

     
    Chyba każdy zna tą zupę. To trochę barszcz czerwony, ale połączony z mnóstwem innych warzyw i przede wszystkim z fasolą. Pyszna, pożywna zupa, idealna na zimę i nie tylko.
    Jest tyle wersji barszczu ukraińskiego ile regionów w Polsce, a może jeszcze więcej. Jedne są z czosnkiem, z jajkiem inne bez fasoli, u mnie dzisiaj taka wersja, dla mnie tradycyjna, polecam.

SKŁADNIKI
  • 1 - 2 średnie marchewki
  • pół pietruszki
  • kawałek selera (wielkości ćwiartki jabłka)
  • 2 duże lub 3 mniejsze buraki
  • 150 - 200 g kiełbasy (zwyczajna, śląska)
  • 1 szklanka poszatkowanej kapusty świeżej
  • 2 większe ziemniaki
  • pół puszki fasoli białej wraz z zalewą
  • pół cebuli
  • 2 czubate łyżki koncentratu pomidorowego
  • 3 - 4 łyżki śmietany
  • łyżka mąki pszennej
  • olej (około 2 łyżki)
  • sól, pieprz, vegeta
  • 2 liście laurowe
  • kilka ziaren ziela angielskiego
PRZYGOTOWANIE

    Buraki obierz, pokrój jak na frytki, wrzuć do miski i oprósz solą (około łyżeczkę) i zostaw, na razie. Przydadzą nam się później.
    Kiełbasę pokrój w kostkę i podsmaż kilka minut, a potem przełóż na talerz.
    Do dużego garnka wlej wodę lub wywar mięsny, warzywny. Około 2 litry. 
    Marchew, cebulę, pietruszkę i seler pokrój w kostkę i wrzuć do garnka z wodą, zagotuj. Dodaj poszatkowaną kapustę, liść laurowy i ziele angielskie. Jeśli nie lubisz dużych kawałków warzyw, możesz oprócz cebuli, zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
    Jak warzywa będą prawie miękkie dodaj buraczki, wraz z powstałym sokiem. Pogotuj kilka minut, doprowadzając buraki prawie do miękkości. Dopraw solą, pieprzem i vegetą.
    Dodaj obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i usmażoną kiełbasę i fasolę. Gotuj do czasu, aż ziemniaki będą miękkie.
    Gdy ziemniaki są już miękkie dodaj koncentrat pomidorowy, dokładnie rozmieszaj i zagotuj.
    Śmietanę rozmieszaj z mąką, dodając trochę zimnej wody i zahartuj gorącą zupą, dodając po łyżce do kubka i mieszając. Wlej do zupy i zagotuj od czasu do czasu mieszając. I gotowe. Smacznego.

     

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz