Do tortilli w takiej postaci pasuje idealnie dip, który też pochodzi z tego właśnie programu. Oczywiście ten przepis nie jest taki sam jak w oryginale, bo ja robię go z głowy, tak jak go zapamiętałam. Ale w takim właśnie wykonaniu smakuje pysznie.
Proste i szybkie w wykonaniu, w sam raz jak przytrafią ci się niespodziewani goście, albo jak już rozsiądziesz się wieczorem, wygodnie z książką a tu jakieś małe "pisklę" (potwór) skrzeczy: JEŚĆ.
SKŁADNIKI
na 1 - 3 porcji
- 2 placki tortilla, wrapy
- 150 - 200 g sera żółtego ( u mnie cheddar i gouda)
- około 2 łyżki szczypiorku
Dodatkowo na DIP
- 2 -3 łyżki kwaśnej śmietany lub jogurtu naturalnego
- 1 - 3 łyżeczki sosu z butelki słodko-pikantny sos chilli (np. firmy Tao-Tao) (w UK sweet-chilli sauce)
PRZYGOTOWANIE
Na kuchence, na średnim ogniu rozgrzej suchą patelnię. W międzyczasie zetrzyj żółty ser i pokrój szczypiorek.
Na jednej tortilli połóż ser i posyp szczypiorkiem, przykryj drugim plackiem i połóż na rozgrzanej patelni (bez tłuszczu). Przygnieć delikatnie rękami, żeby placki ładnie się posklejały za pomocą roztapiającego się sera.
Ostrożnie sprawdź np. za pomocą szpachelki czy zaczynają nam się już rumienić od spodu. Jeśli tak to przekręć i podsmaż chwilę na drugiej stronie.
Wyciągnij na deskę i pokrój.
W czasie gdy nam się smaży tortilla możesz zrobić dip. Do miseczki wlej śmietanę i po łyżeczce dolewaj sos chilli, za każdym razem próbując czy smak jest ok. Pamiętaj, że to zależy od ostrości sosu chilli, dla dzieci na pewno musi być delikatniejszy. Sos powinien być delikatny w smaku, nie za ostry, a zobaczysz, że z plackami smakuje idealnie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz