piątek, 3 kwietnia 2015

Gniazdka z ryżu preparowanego

    Wszędzie, gdzie się nie ruszę widzę śliczne, małe, czekoladowe gniazdka. A czemu by tak nie spróbować zrobić z przepisu na szyszki.No i oto wynik. 
    Są trochę klejące, ale za to jakie dobre. Troche inaczej robiłam niż szyszki, bo akurat miałam w lodówce napoczętą masę krówkową czekoladową i właśnie z niej powstały te małe słodkości.
    Proste w wykonaniu i naprawdę niesamowicie efektowne, polecam.
SKŁADNIKI
na 12 gniazdek
  • 200 g masy krówkowej czekoladowej (lub waniliowej)
  • 50 g ryżu preparowanego
  • 50 g mlecznej czekolady
  • 2 łyżeczki kakao
dodatkowo paczka czekoladowych jajeczek (36 sztuk) u mnie "Mini eggs" Cadbury.

PRZYGOTOWANIE

    Masę krówkową przełóż do rondelka, wraz z połamaną czekoladą i podgrzewaj na małym ogniu tylko do momentu rozpuszczenia się czekolady.
    Dodaj kakao i dokładnie wymieszaj. Ściągnij już z ognia. Jeśli masa nie jest jednolita możesz wymieszać mikserem.
    Dodaj ryż preparowany i dokładnie wymieszaj.
   Naszykuj sobie foremki do babeczek lub formę do muffinek, powkładaj w dziurki papierowe papilotki i nakładaj masę ryżową formując palcami gniazdka.
   Wstaw do lodówki, najlepiej na noc. Na drugi dzień włóż jajeczka czekoladowe. I gotowe.
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz