niedziela, 12 kwietnia 2015

Niedzielne kanapki

    Takie kanapki pamiętam ze szkolnych zabaw choinkowych. Były taaakie pyszne. Potem po wielu latach, jak spędzaliśmy weekendy u rodziców naszego przyjaciela, jego mama w każdą niedzielę robiła nam takie "niedzielne kanapki". Czasem bywało tak, że cały tydzień na nie czekaliśmy.
    U nas w domu jak je robię znikają od razu. A moja najstarsza córunia jak jedziemy nad wodę to za każdym razem dzwoni i mówi "mamuś zrób dla nas taż kanapki, bo nie mamy pieczywa", bo wie, że będą takie właśnie kanapki, tylko wtedy jeszcze "przemycam" sałatę i więcej zieleniny.
    Idealne na przyjęcia dla dzieci i dla dorosłych, takie malutkie na dwa gryzy. Mają tylko jedną wadę po chwili ich nie ma ;)

SKŁADNIKI
  • bagietka (koniecznie świeżutka)
  • masło lub margaryna do smarowania
  • serek biały kanapkowy, czosnkowy lub ziołowy do smarowania, może być fromage
  • ulubiona szynka, nie ciągnąca, bo dzieci nie lubią
  • kilka ugotowanych na twardo jajek
  • ogórek korniszon lub świeży, pomidor
  • ketchup
  • ser żółty starty na małych oczkach
PRZYGOTOWANIE
    Bagietkę pokrój na cienkie kanapeczki, posmaruj masłem i serkiem kanapkowym. Na to połóż szynkę, jajko, plasterek ogórka i zrób kleksa z ketchupu. Na górę oczywiście starty ser żółty i gotowe. Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz