
Do dziś pamiętam jak zrobiłam ją po raz pierwszy i dałam za dużo pieprzu, była strasznie ostra, ale goście i tak byli pod wrażeniem i chyba wszyscy moi znajomi i rodzina do dziś regularnie ją przygotowują.
Kurkuma daje delikatnie korzenny posmak, ananas słodką nutę, a kurczak i kukurydza dopełniają całości smaku. Jest prosta w przygotowaniu, sycąca i szybko się ją robi. Spróbujcie a myślę, że nie będziecie rozczarowani.
SKŁADNIKI
- 2 woreczki ryżu (najlepiej takiego, który się nie klei, w anglii "easy to cook", a w polsce niestety nie wiem) lub 250 - 300 g ryżu zwykłego
- 2 piersi z kurczaka
- puszka kukurydzy
- puszka ananasa
- 1 - 2 łyżeczki kurkumy
- Vegeta
- majonez (u mnie "kielecki")
- pieprz, najlepiej biały
PRZYGOTOWANIE
Są różne możliwości przygotowania piersi z kurczaka, ale po moich doświadczeniach jeśli chodzi o tą sałatkę najlepiej smakują ugotowane. Ale możecie również usmażyć, w kawałkach, w całości, jak kto chce.
A więc, w garnku gotujemy wodę, nie za dużo, tylko tyle, żeby ugotować tam piersi. Do gotującej się wody dodajemy około 1 łyżki vegety i wrzucamy piersi w całości. W zależności od wielkości filetów, gotujemy około 30 - 40 minut. Pamiętaj, że ugotowana pierś nie może być różowa po przekrojeniu, to znaczy, że nadal jest surowa. Ugotowane wyciągamy na talerz.
Ugotowany ryż odcedzamy i wysypujemy do miski lub garnka. Do jeszcze ciepłego ryżu dolewamy cały sok z ananasa i mieszamy. Zostawiamy do wystygnięcia mieszając od czasu do czasu, żeby się nie posklejał.
Wystudzone, ugotowane piersi z kurczaka i ananasa kroimy w kostkę. Dodajemy do zimnego już ryżu. Dosypujemy odsączoną z wody kukurydzę i majonez. Doprawiamy pieprzem. Mieszamy i próbujemy. Na ogół nie trzeba dosalać, bo majonez jest słony.
Majonezu dajemy dość dużo, bo ryż i tak pochłonie jego część. W razie potrzeby można dodatkowo dodać majonez później jeśli się okaże, że sałatka jest za sucha. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz