Do dziś pamiętam jak zrobiłam ją po raz pierwszy i dałam za dużo pieprzu, była strasznie ostra, ale goście i tak byli pod wrażeniem i chyba wszyscy moi znajomi i rodzina do dziś regularnie ją przygotowują.
Kurkuma daje delikatnie korzenny posmak, ananas słodką nutę, a kurczak i kukurydza dopełniają całości smaku. Jest prosta w przygotowaniu, sycąca i szybko się ją robi. Spróbujcie a myślę, że nie będziecie rozczarowani.
SKŁADNIKI
- 2 woreczki ryżu (najlepiej takiego, który się nie klei, w anglii "easy to cook", a w polsce niestety nie wiem) lub 250 - 300 g ryżu zwykłego
- 2 piersi z kurczaka
- puszka kukurydzy
- puszka ananasa
- 1 - 2 łyżeczki kurkumy
- Vegeta
- majonez (u mnie "kielecki")
- pieprz, najlepiej biały
PRZYGOTOWANIE
Są różne możliwości przygotowania piersi z kurczaka, ale po moich doświadczeniach jeśli chodzi o tą sałatkę najlepiej smakują ugotowane. Ale możecie również usmażyć, w kawałkach, w całości, jak kto chce.
A więc, w garnku gotujemy wodę, nie za dużo, tylko tyle, żeby ugotować tam piersi. Do gotującej się wody dodajemy około 1 łyżki vegety i wrzucamy piersi w całości. W zależności od wielkości filetów, gotujemy około 30 - 40 minut. Pamiętaj, że ugotowana pierś nie może być różowa po przekrojeniu, to znaczy, że nadal jest surowa. Ugotowane wyciągamy na talerz.
Żeby nie marnować wywaru mięsnego, pozostałego po gotowaniu kurczaka, wykorzystamy go do ugotowania ryżu. Do naszego wywaru dolewamy trochę wody tak żeby ryż mógł się swobodnie gotować, dosypujemy łyżkę kurkumy, wtedy ryż zabarwi nam się ładnie na żółto. Do gotującego się wywaru wrzucamy ryż w woreczkach i gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Proponuję do czasu gotowania się ryżu dodać jakieś 3 - 5 minut, bo czasem jednak jest za twardy.
Ugotowany ryż odcedzamy i wysypujemy do miski lub garnka. Do jeszcze ciepłego ryżu dolewamy cały sok z ananasa i mieszamy. Zostawiamy do wystygnięcia mieszając od czasu do czasu, żeby się nie posklejał.
Wystudzone, ugotowane piersi z kurczaka i ananasa kroimy w kostkę. Dodajemy do zimnego już ryżu. Dosypujemy odsączoną z wody kukurydzę i majonez. Doprawiamy pieprzem. Mieszamy i próbujemy. Na ogół nie trzeba dosalać, bo majonez jest słony.
Majonezu dajemy dość dużo, bo ryż i tak pochłonie jego część. W razie potrzeby można dodatkowo dodać majonez później jeśli się okaże, że sałatka jest za sucha. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz