wtorek, 14 kwietnia 2015

Pulpety w sosie koperkowym

    Takie pulpety robiłam moim potworom (dzieciakom), jak były małe. No bo to zdrowsze, niż tradycyjne, smażone mielone, gotowane mięso w dodatku dużo warzyw w sosie. 
    Są delikatne w smaku i mięciutkie. Nauczyłam się ich robić od mamy mojego męża. Nie pamiętam, żeby u mnie w domu robiło się pulpety.
     Oczywiście, do sosu koperkowego nie muszę chyba nikogo namawiać, pachnie pięknie w całym domu.
    Pulpety najlepiej smakują z buraczkami zasmażanymi (przepis tutaj). Spróbuj koniecznie.

SKŁADNIKI

na pulpety
  • 500 g mięsa mielonego (wieprzowe, wołowo-wieprzowe lub drobiowe)
  • jajko
  • sucha bułka lub 3 - 4 łyżki bułki tartej
  • 1 cebula
  • sól, pieprz do smaku
na sos
  • 1 marchewka
  • pietruszka
  • kawałek selera (taki wielkości ok. ćwiartki jabłka)
  • pęczek koperku
  • 2 kostki rosołowe lub vegeta
  • około 150 ml kwaśnej śmietany
  • 2 czubate łyżki mąki
  • sól, pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE
Sos
    Marchewki, pietruszkę i seler zetrzyj na tarce na dużych oczkach. Cebulę pokrój w kostkę. Warzywa wrzuć do garnka i zalej zimną wodą, około 1 litr
wody. Dodaj kostkę rosołową lub vegetę. Zagotuj.
    Jak warzywa będą już miękkie możesz wrzucać partiami pulpety ( wszystkie raczej się nie zmieszczą na jedno gotowanie).

Pulpety
     Suchą bułkę namocz w wodzie. Jak jest już dobrze namoczona, odciśnij. 
     Do miski wrzuć odciśniętą bułkę, mięso mielone, jajko, startą na małych oczkach cebulę i i dopraw solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj. 
     Formuj kulki, wielkości małego jajka i układaj na talerzu. U mnie wyszło 18.

     Pulpety partiami wrzucamy na gotujący się wywar, podwyższamy ogień i doprowadzamy do zagotowania. Jeśli wywar z pulpetami już nam się gotuje, zmniejszamy ogień i gotujemy około 15 minut.
Po tym czasie wyławiamy łyżką cedzakową na talerz i gotujemy następną partię pulpetów. I również wyciągamy ugotowane.
     Do miseczki wlewamy śmietanę, dosypujemy mąkę i dodajemy trochę zimnej wody, żeby łatwiej rozmieszać wszystko razem.
     Do gotującego się wywaru wrzucamy pokrojony koperek.
     Naszą mieszankę śmietanową hartujemy kilkoma łyżkami gorącego wywaru i mieszamy, znowu dodajemy kilka łyżek wywaru i znowu mieszamy. Taką mieszankę wlewamy do gotującego się wywaru, mieszamy i zagotowujemy. Wyłączamy ogień i wrzucamy nasze wcześniej ugotowane pulpety. Mieszamy i gotowe. 
     Podawaj z dowolnymi dodatkami. U mnie dzisiaj z ziemniakami, ale z makaronem też daje radę. No i koniecznie buraczki zasmażane (przepis tutaj).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz