piątek, 13 marca 2015

Kurczak w sosie słodko - kwaśnym


    Chyba każdy jadł od u "chińczyka" ryż s sosem słodko - kwaśnym. I pewnie większość z was uważa, że jest pyszne. No właśnie, ja też. Nie dawało mi spokoju, jak to się robi. Koleżanki czasem zachęcały mnie do kupienia gotowego sosu w słoiczku, znanej firmy, której nazwy nie będę tu przytaczać, ale ilekroć kupiłam gotowy sos, coś mi w nim nie smakowało. Czegoś było za dużo i smak był po chwili jedzenia za intensywny.
    Postanowiłam poczytać, poszukać, niestety w większości przepisów było napisane: ...i dodać sos gotowy w słoiczku. O zgrozo.
    Nie dawałam za wygraną i w końcu trafiłam na przepis, który na początku wydawał mi się dziwny, myślałam sobie, co ocet?! co ketchup?!  A jednak, sos wyszedł super. Zmodyfikowałam go oczywiście pod siebie, ale uwierzcie, że wszyscy się nim zachwycają. 
    Mam nadzieję, że wam też posmakuje.



SKŁADNIKI
na około 5-6 porcji

  • 3 piersi z kurczaka (pojedyncze)
  • mała puszka ananasów (najlepiej w krążkach)
  • papryka (jakikolwiek kolor, ja pomieszałam)
  • szklanka ketchupu pikantnego
  • cebula
  • pół dużej puszki kukurydzy lub jedna mała
  • 4 ząbki czosnku
  • około 1/3 szklanki wody
  • 4 łyżki cukru
  • 3 łyżki octu
  • 1 łyżeczka imbiru
  • sól (około pół łyżeczki)
  • curry (około pół łyżeczki)
  • papryka ostra w proszku (troszeczkę, może być też w płatkach)
  • olej do smażenia


PRZYGOTOWANIE

    Piersi pokrój w kostkę, oprósz delikatnie solą (nie za dużo) i usmaż na rozgrzanym oleju. Do miękkości.
Usmażone przełóż na talerz.
    Na tej samej patelni podsmaż pokrojoną w kostkę cebulkę. Gdy cebulka ładnie nam zmięknie dodaj pokrojoną w paski, lub kostkę paprykę i poszatkowany czosnek. Podsmaż kilka minut do czasu, aż papryka trochę zmięknie.
   Dodaj do tego ketchup, wodę, sok z ananasa, ananas pokrojony w kostkę, kukurydzę, ocet, cukier i przyprawy i podduś około 10 minut.
   Na koniec dodaj usmażonego kurczaka. Wymieszaj.
Najlepsze z ryżem ale możesz poeksperymentować, może makaron. Smaczulki.
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz