Chyba każdy jadł od u "chińczyka" ryż s sosem słodko - kwaśnym. I pewnie większość z was uważa, że jest pyszne. No właśnie, ja też. Nie dawało mi spokoju, jak to się robi. Koleżanki czasem zachęcały mnie do kupienia gotowego sosu w słoiczku, znanej firmy, której nazwy nie będę tu przytaczać, ale ilekroć kupiłam gotowy sos, coś mi w nim nie smakowało. Czegoś było za dużo i smak był po chwili jedzenia za intensywny.
Postanowiłam poczytać, poszukać, niestety w większości przepisów było napisane: ...i dodać sos gotowy w słoiczku. O zgrozo.
Nie dawałam za wygraną i w końcu trafiłam na przepis, który na początku wydawał mi się dziwny, myślałam sobie, co ocet?! co ketchup?! A jednak, sos wyszedł super. Zmodyfikowałam go oczywiście pod siebie, ale uwierzcie, że wszyscy się nim zachwycają.
Mam nadzieję, że wam też posmakuje.
SKŁADNIKI
na około 5-6 porcji
- 3 piersi z kurczaka (pojedyncze)
- mała puszka ananasów (najlepiej w krążkach)
- papryka (jakikolwiek kolor, ja pomieszałam)
- szklanka ketchupu pikantnego
- cebula
- pół dużej puszki kukurydzy lub jedna mała
- 4 ząbki czosnku
- około 1/3 szklanki wody
- 4 łyżki cukru
- 3 łyżki octu
- 1 łyżeczka imbiru
- sól (około pół łyżeczki)
- curry (około pół łyżeczki)
- papryka ostra w proszku (troszeczkę, może być też w płatkach)
- olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE
Piersi pokrój w kostkę, oprósz delikatnie solą (nie za dużo) i usmaż na rozgrzanym oleju. Do miękkości.
Usmażone przełóż na talerz.
Na tej samej patelni podsmaż pokrojoną w kostkę cebulkę. Gdy cebulka ładnie nam zmięknie dodaj pokrojoną w paski, lub kostkę paprykę i poszatkowany czosnek. Podsmaż kilka minut do czasu, aż papryka trochę zmięknie.
Dodaj do tego ketchup, wodę, sok z ananasa, ananas pokrojony w kostkę, kukurydzę, ocet, cukier i przyprawy i podduś około 10 minut.
Na koniec dodaj usmażonego kurczaka. Wymieszaj.
Najlepsze z ryżem ale możesz poeksperymentować, może makaron. Smaczulki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz