Może być posypane kakao lub czekoladą. Nie za słodkie, takie w sam raz. A robi się błyskawicznie. Mi zajęło około pół godziny, niestety musi postać trochę w lodówce, ale u nas nie da rady, już tylko jak zaczynam robić cała banda sępów się zlatuje do wylizywania misek i łopatek od miksera.
SKŁADNIKI
- 750 g serka mascarpone
- 4 jajka
- podłużne biszkopty (około 24 sztuki)
- 3 łyżki cukru do masy
- 2 łyżeczki cukru do kawy
- szklanka świeżo zaparzonej mocnej kawy (najlepiej parzonej)
- około pół szklanki likieru kawowego (może być Irish Cream)
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Zaparz w kubku mocną kawę.
Żółtka utrzyj z cukrem na jednolitą masę, jak na kogel-mogel. Dodaj ser i wymieszaj aż do połączenia się mas. Na koniec wlej likier zostawiając 1/3 do kawy.
Ubij białka na sztywną pianę, dodaj do masy serowej i delikatnie wymieszaj.
Zaparzoną wcześniej, letnią kawę, przelej przez sitko, żeby nie było fusów i dodaj resztę likieru kawowego i cukier. Wymieszaj.
Przygotuj brytfankę lub naczynie żaroodporne o wymiarach mniej więcej 20x30 cm.
Kawę przelej do miseczki i szybciutko maczaj w niej biszkopty, które następnie układaj jeden obok drugiego na dnie naczynia. Jedną warstwę. Na biszkopty kładziemy połowę masy serowej i znowu biszkopty maczane w kawie. I reszta masy na górę.
Wstaw do lodówki najlepiej na całą noc, żeby ładnie stężało i żeby biszkopty przeszły smakiem kremu i zmiękły.
Przed podaniem oprósz kakao lub startą czekoladą. No i delektuj się tym smakołykiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz