piątek, 13 marca 2015

Tiramisu


     Jest przepyszne. Delikatne, kremowo-kawowe cudownie rozpływające się w ustach. 
Może być posypane kakao lub czekoladą. Nie za słodkie, takie w sam raz. A robi się błyskawicznie. Mi zajęło około pół godziny, niestety musi postać trochę w lodówce, ale u nas nie da rady, już tylko jak zaczynam robić cała banda sępów się zlatuje do wylizywania misek i łopatek od miksera. 
     
Jeśli ktoś lubi ciasta z duuuużą ilością kremu, lekkiego, delikatnego z kawowym akcentem, koniecznie musi wypróbować ten przepis. Smak kawy nie jest "natarczywy" więc dla tych, którzy nie przepadają za kawowymi smakami też powinien przypaść do gustu. A na pewno będzie się pięknie prezentował jak przyjdzie przyjaciółka na kawę, zrobicie na niej wrażenie a praca przy nim jest minimalna.

 SKŁADNIKI

  • 750 g serka mascarpone
  • 4 jajka
  • podłużne biszkopty (około 24 sztuki)
  • 3 łyżki cukru do masy
  • 2 łyżeczki cukru do kawy
  • szklanka świeżo zaparzonej mocnej kawy (najlepiej parzonej)
  • około pół szklanki likieru kawowego (może być Irish Cream)


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

     Zaparz w kubku mocną kawę.
     Żółtka utrzyj z cukrem na jednolitą masę, jak na kogel-mogel. Dodaj ser i wymieszaj aż do połączenia się mas. Na koniec wlej likier zostawiając 1/3 do kawy.
     Ubij białka na sztywną pianę, dodaj do masy serowej i delikatnie wymieszaj.
Zaparzoną wcześniej, letnią kawę, przelej przez sitko, żeby nie było fusów i dodaj resztę likieru kawowego i cukier. Wymieszaj.
      Przygotuj brytfankę lub naczynie żaroodporne o wymiarach mniej więcej 20x30 cm.
      Kawę przelej do miseczki i szybciutko maczaj w niej biszkopty, które następnie układaj jeden obok drugiego na dnie naczynia. Jedną warstwę. Na biszkopty kładziemy połowę masy serowej i znowu biszkopty maczane w kawie. I reszta masy na górę.
      Wstaw do lodówki najlepiej na całą noc, żeby ładnie stężało i żeby biszkopty przeszły smakiem kremu i zmiękły.
     Przed podaniem oprósz kakao lub startą czekoladą. No i delektuj się tym smakołykiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz