W oryginalnej wersji robiliśmy je na starym chlebie, uwierzcie, że są super, ja dzisiaj, z racji tego, że maiłam nieświeże bagietki, zrobiłam właśnie na nich. Pamiętajcie, że do zapiekanek najlepsze nieświeże pieczywo.
SKŁADNIKI
na 3 połówki bagietki długości około 28 cm (takie ja użyłam), czyli półtorej bagietki
- 200 gram sera żółtego (u mnie cheddar, ale preferuję gouda, no cóż taki miałam w domu)
- 1 jajko
- pieczywo chleb lub bułki, bagietki, co akurat macie
- ketchup, jeśli lubicie, na górę
PRZYGOTOWANIE
Ser żółty zetrzyj na tarce o dużych oczkach i wymieszaj z jajkiem, najlepiej ręką.
Pokrojone pieczywo posmaruj margaryną lub masłem i rozłóż równomiernie masę serową.
Wstaw do nagrzanego piekarnika na 190 stopni i piecz do zrumienienia się sera.
Gotowe polej ketchupem jeśli lubisz ;)
Ja piekłam w kombiwarze przez 8 minut. Smacznego kochani
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz