poniedziałek, 16 marca 2015

Likier kawowy

Ten likier zawsze robi moja mama, ale udało mi się wyprosić na niego przepis. 
     Ja osobiście nie pijam słodkich alkoholi, ale ten jest wyjątkowy. Jest przepyszny. 
W smaku bardzo intensywny. I taki, że ma się ochotę wsadzić w niego zęby, żeby go ugryźć, bo smakuje jak deser.
     Oczywiście za sprawą spirytusu jest cudownie rozgrzewający, chociaż ja zazwyczaj piję go z lodem. 
     Czasem dodaję go do kawy, kawa ma potem bardzo przyjemny posmak mleczno-alkoholowy.
    Jeśli ktoś jest miłośnikiem likierów, na pewno mu posmakuje.


SKŁADNIKI

  • 3 puszki mleka niesłodzonego skondensowanego
  • 3 szklanki cukru (szklanka 250 ml)
  • 3 opakowania cukru waniliowego
  • 3 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • 1 szklanka spirytusu


PRZYGOTOWANIE

Mleko skondensowane, cukier i cukier waniliowy rozmieszaj i zagotuj, do całkowitego rozpuszczenia się składników.
Kawę rozpuść w niewielkiej ilości zagotowanej, gorącej wody. Wody dodaj tylko troszeczkę, tak żeby rozpuścić kawę. Dodaj do gotującego się mleka i zagotuj wszystko razem.
Zestaw z ognia i zostaw do wystudzenia.
Jak nasze czekoladowe mleko jest już zimne dodaj szklankę spirytusu, dobrze rozmieszaj i przelej do butelek. Zakręć.
Niestety nie wiem ile objętościowo wychodzi gotowego już likieru, bo ciągle mamy różne rozmiary butelek i nie sprawdziłam.
Likier możesz przechowywać kilka miesięcy w temperaturze pokojowej.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz